sałatka awokado i mango

Egzotyczna sałatka z mango i awokado – przepis

Po okresie zimowym, w obecnych czasach, wszyscy szukamy łatwych i przyjemnych sposobów na dostarczenie organizmowi dużej ilości witamin. Sałatki są najlepszą taktyką, aby to osiągnąć. Jednak jedzenie warzyw nie musi być przykrym obowiązkiem. Egzotyczna sałatka z mango i awokado, to odważna i niesamowicie smaczna kompozycja, która skradnie serca wszystkim, którzy ją skosztują.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 czerwone cebule
  • pół ogórka szklarniowego
  • 3 pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:

Awokado przekrawamy w pół, wyciągamy pestkę i nożem nacinamy na miąższu kratkę. Następnie za pomocą łyżki wydłubujemy miąższ, który od razu jest pokrojony w kostkę.

Pomidory, ogórka i natkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodę. Suszymy, a następnie kroimy; ogórka i pomidory w dość drobną kostkę, natkę siekamy.

Mango obieramy ze skórki, odkrawamy miąższ od pestki i kroimy w kostkę o grubości około centymetra.

Czerwoną cebulę obieramy z łupin i pierwszej warstwy. Przecinamy je na pół i kroimy w drobną kostkę.

Czerwoną fasolę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą około dwie minuty. Następnie wstrząsamy delikatnie sitkiem kilkukrotnie.

Wszystkie powyższe, przygotowane warzywa i owoce przekładamy do miski i delikatnie mieszamy.

W miseczce przygotowujemy oliwę z oliwek i sok z limonki. Do dressingu wyciskamy przez praskę 4 ząbki czosnku, dodajemy czosnek niedźwiedzi i doprawiamy do smaku solą i pieprze.

Sałatkę polewamy dressingiem, po czym całość ponownie mieszamy.

Jest to świetna propozycja na drugie śniadanie lub lekki lunch. Sałatka może również stanowić dodatek do pieczonego łososia lub innej ryby.

Właściwości odżywcze egzotycznej sałatki z mango i awokado

Dzięki awokado sałatka jest doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; Omega 9. Zawiera też proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Awokado jest również źródłem potasu – zawiera go dużo więcej niż banany. Owoc ten zawiera także szereg witamin: C, E, A i witamin z grupy B, a w tym szczególnie ważny – kwas foliowy.

Mango również zawiera dużą ilość witamin, w szczególności: A, K, E i K, a także witaminy z grupy B. Owoc ten zawiera również lupeol, który działa przeciwzapalnie. Mango dodatkowo zaopatruje nas w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki.

Do szeregu witamin dochodzą również prozdrowotne właściwości czosnku. Wspomaga on leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego i jest znany jako naturalny antybiotyk. Czosnek pomaga również obniżyć ciśnienie krwi, przez co chroni przed przedwczesnym zawałem serca.
Czerwona fasola zaopatruje nas przede wszystkim w błonnik pokarmowy i porcje białka, oba niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poza tym dostarcza ona sporej ilości żelaza i manganu.