idealne ciasto na pizze

Idealne ciasto na pizzę

Wiele osób uważa, że zrobienie idealnego ciasta na pizzę w warunkach domowych jest nie do osiągnięcia. To nie prawda. Wystarczy odrobina chęci i prosty przepis, dzięki któremu uda Ci się upiec pyszną pizzę jak z włoskiej restauracji. Jedyną trudnością podczas robienia ciasta może być zagniatanie. To ciężka i żmudna praca, dlatego jeśli posiadasz robota kuchennego, warto go tutaj użyć.

Idealne ciasto na pizzę – przepis

Składniki:

  • 500 g mąki typu 00
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy

 

Przygotowanie:

Do szklanki z wodą dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 20 min, aż mikstura zacznie pracować. 

W misce połącz pozostałe składniki. Dodaj drożdże wymieszane z wodą i cukrem. Wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Potrwa to około 10-20 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po tym czasie uformuj z ciast kulę. Posmaruj ją oliwą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na równe porcje. Na przykład na 4 małe pizze. Każdą z nich wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Boki formujemy nieco grubsze. Placek przekładamy na blaszkę, foremkę do pizzy lub kamień do pieczenia pizzy. Piekarnik rozgrzewamy na około 250 stopni. W międzyczasie smarujemy spód pizzy sosem i nakładamy dodatki. 

Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez około 7-10 min, aż jej brzegi staną się lekko brązowe i przypieczone.

Jakie dodatki do pizzy?

Tylko od Ciebie zależy co położysz na swojej pizzy. Może to być klasyczna pizza margherita z samym sosem pomidorowym i mozzarellą. Jeśli nie boisz się ciekawych połączeń spróbuj pizzy z szynką i ananasem lub bananem i czekoladą. Wszystkie kombinacje są tu dozwolone.

Jaką mąkę wybrać do pizzy?

Najlepsza będzie mąka pszenna do pizzy włoskiej, która charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia i oznaczona jest numerem 00. Jest bardzo lekka i puszysta. Ciasto z niej wypiekane jest miękkie a także bardzo delikatne. Ciasto podczas  pieczenia staje się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Nie musimy się obawiać, że nasiąknie sosem pomidorowym. Pizza pieczona na bazie mąki typ 00 przypomina tradycyjną włoską pizzę.