idealne ciasto na pizze

Idealne ciasto na pizzę

Wiele osób uważa, że zrobienie idealnego ciasta na pizzę w warunkach domowych jest nie do osiągnięcia. To nie prawda. Wystarczy odrobina chęci i prosty przepis, dzięki któremu uda Ci się upiec pyszną pizzę jak z włoskiej restauracji. Jedyną trudnością podczas robienia ciasta może być zagniatanie. To ciężka i żmudna praca, dlatego jeśli posiadasz robota kuchennego, warto go tutaj użyć.

Idealne ciasto na pizzę – przepis

Składniki:

  • 500 g mąki typu 00
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy

 

Przygotowanie:

Do szklanki z wodą dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na około 20 min, aż mikstura zacznie pracować. 

W misce połącz pozostałe składniki. Dodaj drożdże wymieszane z wodą i cukrem. Wyrabiaj ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do zagniatania ciasta. Potrwa to około 10-20 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Po tym czasie uformuj z ciast kulę. Posmaruj ją oliwą. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na równe porcje. Na przykład na 4 małe pizze. Każdą z nich wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Boki formujemy nieco grubsze. Placek przekładamy na blaszkę, foremkę do pizzy lub kamień do pieczenia pizzy. Piekarnik rozgrzewamy na około 250 stopni. W międzyczasie smarujemy spód pizzy sosem i nakładamy dodatki. 

Pizzę pieczemy w rozgrzanym do 250 stopni piekarniku przez około 7-10 min, aż jej brzegi staną się lekko brązowe i przypieczone.

Jakie dodatki do pizzy?

Tylko od Ciebie zależy co położysz na swojej pizzy. Może to być klasyczna pizza margherita z samym sosem pomidorowym i mozzarellą. Jeśli nie boisz się ciekawych połączeń spróbuj pizzy z szynką i ananasem lub bananem i czekoladą. Wszystkie kombinacje są tu dozwolone.

Jaką mąkę wybrać do pizzy?

Najlepsza będzie mąka pszenna do pizzy włoskiej, która charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia i oznaczona jest numerem 00. Jest bardzo lekka i puszysta. Ciasto z niej wypiekane jest miękkie a także bardzo delikatne. Ciasto podczas  pieczenia staje się chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Nie musimy się obawiać, że nasiąknie sosem pomidorowym. Pizza pieczona na bazie mąki typ 00 przypomina tradycyjną włoską pizzę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *