Stanisław Król

pszczelarz, właściciel pasieki

Zdrowy człowiek powinien dziennie zjeść tyle gramów miodu, ile kilogramów waży: czyli 80 kilogramów – 80 gramów miodu. Powinien to jeść powoli, przeżuwając, czyli super by było, gdyby to był na przykład plaster miodu, a jeżeli nie, to wziąć na łyżeczkę i żuć, a nie połknąć. Czyli na kromeczkę chleba i przeżuwać pomału, bo im dłużej się przeżuwa, tym bardziej jest to przez głowę, przez organy wchłanialne.

(Miód) gryczany i rzepakowy to na układ krążenia, na serducho. No ale co w momencie, kiedy ktoś lubi miód spadziowy? Lubi takie miody bardziej aromatyczne, mocne? To trudno, żeby się wyrzekał tamtych miodów, prawda? Więc to też nie jest tak…

Generalnie miód ma tyle substancji odżywczych dla organizmu, że konkretne gatunki miodu wspomagają pewne funkcje bardziej niż inne, natomiast myślę, że to trzeba z rozwagą zmieniać sobie też te gatunki miodów. Nie można jeść cały czas jednego miodu, bo to jest też monotonia, dla organizmu też nie jest wskazana.

Jeżeli ktoś lubi pić ciepłą herbatę, to trzeba sobie posłodzić ciepłą herbatę. Wiadomo, że część się straci z tych walorów minerałów, czy substancji odżywczych. No ale na pewno jest to lepsze niż biała śmierć, bo to cukier.

wodapolska.pl

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here